قالب سازی پلاستیک فرایند تولید قطعات با استفاده از مواد قالبگیری در یک قالب است به عبارتی فرآیند شکل دهی پلاستیک با استفاده از یک قاب سفت و سخت یا قالب است
قالب سازی پلاستیک را می توان با انبوهی از مواد، از جمله فلزات، شیشه، الاستومرها،پلیمر های ترمو ست و ترمو پلاستیک و... انجام داد.مواد در یک بشکه ی حرارت داده شده تزریق میشوند ،مخلوط میشوند و در یک قالی سرد و سخت پیکر بندی میشوند. قالب توسط قالب ساز فلزی ، آلومینیومی یا فولادی ساخته میشود.در حال حاضر با پیشرفت تکنولوژی ، امکان چاپ 3D نیز بر روی قالب وجود دارد.
قالب سازی پلاستیک به طور گسترده ای برای تولید انواع قطعات، از کوچکترین قطعات تا قطعات کل بدن اتومبیل استفاده می شود.
از قالب سازی پلاستیک برای ساخت های مختلف مانند قرقره سیم، بسته بندی، درب بطری، داشبورد خودرو،ظروف نگهداری، قطعات مکانیکی از جمله چرخ دنده ها ، و بسیاری از محصولات پلاستیکی دیگر استفاده میشود
نحوه ی کار در قالب سازی پلاستیک پلیمر مایع را در یک محفظه ی تو خالی قرار میدهیم تا شکل بگیرد و اغلب دامنه های مختلف از فشار و حرارات لازم است.
تکنیک های مختلفی برای قالب سازی پلاستیک موجود است،قالب سازی تزریقی،قالب سازی چرخشی،قالب سازی ضربه ای،و... هر روش مزایایی دارد و برای قالب های خاصی مناسب است.
پلاستیک ها خیلی ارزان نیستند، اما از آنجایی که عملیات ساخت آنها را میتوان یکپارچه کرد، محصولات پلاستیکی میتوانند از محصولات فلزی ارزان تر باشند. هر چه میزان تولید محصولات پلاستیکی زیادتر باشد قیمت پلاستیک و زمان چرخه تولید مهمتر می شوند.
- طراحی دقیق و استاندارد با برنامه های کاربردی پیشرفته
-انتخاب چندلایی مناسب کار
-برش دقیق لیزر
-استفاده از تیغه های مناسب مطابق با استاندارد های جهانی
-خم کردن تیغ با دستگاه اتوماتیک
-کارگذاری تیغه های خم شده داخل برش های مورد نظر توسط پرسنل مجرب
-برش دقیق با لیزر
-استفاده از تیغه های مناسب مطابق با استاندارد های جهانی
-
1.قالب تزریقی پلاستیک
________________________
قالبگیری تزریقی، یک روش برای تولید قطعات با مواد پلاستیک رزین های ترموست و ترموپلاستیک است که با استفاده از ماشین قالبگیری تزریقی انجام می شود. شکل نهایی تولید شده توسط چیزی به نام قالب کنترل می شود . قالب به عبارتی تصویری برگردان از آنچه که می خواهیم بسازیم است کمی شبیه است به قالب های ژله .
دستگاه قالب تزریقی دارای دو بخش است
1. بخش تزریق ، که در آن پلاستیک ذوب شده و به سمت قالب حرکت داده می شود و
2. بخش نگهدارنده که قالب را فشار می دهد . بخش نگهدارنده در حین تزریق در موقعیت بسته است و پس از تزریق و سرد شدن مواد باز شده و قطعه قالب گیری شده را بیرون از دستگاه خارج می کنند .
قالب سازی تزریقی رایج ترین روش ساخت اجسام پلاستیک است .
مزایای قالب سازی تزریقی
1. تولید آسان طرح هایی با هندسه پیچیده و ریزه کاری به علت وجود فشار بالا .
2.زمان سیکل تولید نسبتا ً کوتاه که در نتیجه می توان تعدا قطعات بیشتری را تنها از یک قالب ساخته شده در واحد زمان تولید نمود .
3. تولید انبوه در حجم بسیار بالا چندین ملیون در سال
4. نیروی کار نسبتا ً کم هزینه
5. فالب گیری تزریقی معمولا ً خودکار می باشد .
6. ماشین های زیادی می تواند توسط تنها یک اپراتور کار کند .
7. قابلیت کار بر روی طیف گسترده ای از مواد
8. تلفات و دور ریز کم
تصویر میله ها و سیستم فشار دهنده قالب های چند قسمتی
مضرات روش تزریق پلاستیک
1. برش های زیرین بزرگ را نمی توان فرم دهی کرد مانند بطری
2. هزینه قالب بالاست و برای تیراژها / تعداد پایین توصیه نمی شود معمولا ً از 1000 قطعه پائین تر تعداد کم است و نمی صرفد تعداد مناسب برای تزریق پلاستیک بالای 10000 قطعه در سال است
نمونه واقعی یک ماشین تزریق پلاستیک
تعریف پلاستیک
« پلاستیك » واژه ای است به معنای شكل پذیر، یا چیزی مناسب برای قالب گیری. پلاستیك ها بر اثر حرارت، نرم می شوند و مانند خمیر بازی كودكان، به هر شكلی در می آیند. پس پلاستیک ها را می توان حرارت داده و به اشكال گوناگونی در آورد البته پس از سرد شدن، سخت می شوند و به شكلی كه یافته اند، باقی می مانند. پلاستیک محصولی است که به منظورهای مختلفی بکار می رود.پلاستیک ممکن است سخت یا نرم باشد شفاف یا مات باشد.می تواند شبیه چوب یا چرم یا ابریشم بنظر آید .در حال حاضر بیش از ۱۰۰۰۰ نوع پلاستیک مختلف وجود دارد.بعضی از انواع پلاستیک ها قابل بازیافت هستند و برخی غیرقابل بازیافت میباشند.از نظر بعضی ها که پلاستیک ها پسماندهایی هستند که در نهایت غیر قابل تبدیل هستند یا از آنجا که سوختهای فسیلی را مصرف می کنند آنها را انرژی خوار می نامند درصورتی که این چنین نیست وپلاستیکها از لحاظ انرژی و مصرف آن بسیار با صرفه عمل می کنند .یعنی انرژی خیلی کمتری برای ساخت یک بطری پلاستیکی نسبت به ساخت بطری شیشه ای مصرف می شود.همچنین از آنجایی که پلاستیکها وزن سبکی دارند انرژی کمتری برای حمل آنها مصرف می شود.گرچه پلاستیکها به طور کلی سبک هستند ولی دفع آنها در محلهای دفن زمینی گزینه ی خوبی نیست بلکه دو راه دیگر هم وجود دارد بازیافت و زباله سوزی .کاربری این روش ها موجب بازپس گیری برخی ارزشهای پلاستیک می شود که میتواند در ساخت دوباره اقلام پلاستیکی به کار آید.زباله سوزی موجب بازیابی انرژی شیمیایی می شود که می توان از ان به منظور تولید بخار و الکتریسیته بکار برد .در صورتی که دفن زمینی پلاستیکها هیچ کدام از این مزایا را ندارد و بعلاوه دفن بهداشتی پلاستیک به معنی دفن همیشگی است چرا که این نوع پسماند تجزیه هم نمی شود.
به این دلیل هرگز از ظروف پلاستیکی برای مواد غذایی استفاده ننمایید
مقاله ای که در پیش روی شماست و برای اولین بار در سایت ها و رسانه های کشورمان منتشر می شود ترجمۀ چندین مقاله و کتاب معتبر اروپایی و آمریکایی است که بسیاری از مراجع رفرنسهای این مقالات فقط در مراکز علمی و دانشگاهی جهان منتشر شده و در دسترس عموم مردم نمی باشد. ما از هر گونه دخل و تصرف علمی در محتوای این مقالات پرهیز کرده و فقط آن را ترجمه و ویرایش ادبی نموده ایم تو خود حدیث مفصل بخوان از این مجمل که عاقل را اشارتی کافی است.
به این دلیل هرگز از ظروف پلاستیکی برای مواد غذایی استفاده ننمایید
بیس فنل Bisfenol A BPA A ]2،۲ بیس ۴- هیدروکسی فنیل پروپان[ که برای ساخت مواد پلی مری، چسب ها، قوطی های فلزی نوشابه ها استفاده می شود. اولین بار درسال ۱۸۹۱ میلادی به طور سنتتیک مصنوعی تولید و در سال ۱۹۴۰ میلادی در شرکت های دارویی از آن استفاده شد. بیس فنل یک استروژن Estrogen می باشد.
این ماده در داروهای پیشگیری از بارداری استفاده شد که باعث سرطان واژن و پستان شده و روی تخمک گذاری مادر اثرات سوئی گذاشت.
در سال ۱۹۵۰ میلادی از این ماده در صنایع پلاستیک استفاده شد و تاکنون ادامه دارد و سالانه بیش از ۵/۳ میلیون تن در دنیا در صنایع استفاده می شود از جمله در بطری های پلاستیکی پلی کربناتPC، مواد نگهدارنده در PVC، قوطی نوشابه ها، رنگها، بتونه های چوب، اسباب بازی بچه ها، پوشش سقف های کاذب ضد آتش سوزی، لنت ترمزها، CD ها، DVD ها، جوهر پرینترها، کاغذ مجله، روزنامه، دستمالهای کاغذی، کارت ویزیت، پاکت نامه، کارت پرواز، بلیط های اتوبوس و غیره …
این مواد از طریق هوا پخش و با تنفس و دست زدن تأثیر خود را می گذارند.
اثر سوء عمده آن روی غدد داخلی و قدرت تولید مثل چه در مردان و چه در زنان است. روی متابولیسم گلوکز و ایجاد دیابت مؤثر است، حتی باعث تغییر در خلق و خو و رفتار می شود. روی دستگاه گردش خون و پروستات نیز اثر سوء دارد.
این مواد حتی در اندازه خیلی خیلی کم نانومولار در مراحل تشکیل نطفه و باروری اثر سوء دارد. در فرانسه اعتراضات شدیدی درباره استفاده از این مواد BPA برای شیشه شیر، پستانک و سرشیشه کودک شد.
حتی در بسته بندی غذاها و نوشیدنی ها، شیر خصوصاً شیرگرم که در ماکروفر گذاشته می شود، خیلی سریع BPA دار می شود. حتی وقتی این مواد BPA ازطریق قوطی های نوشابه، بطری های پلاستیکی، روزنامه ها و غیره دور ریخته می شوند محیط را آلوده می کنند و از راه تنفس و تماس با این مواد به صورت یونی وارد بدن شده و سرطان زا هستند. حتی برخی کشورها مثل کانادا، استرالیا این مواد را ممنوع و مضر اعلام کرده اند. FDA و EFSA نتوانسته اند حد استاندارد برای آن معین کنند. این مواد با تنفس، لمس، تا ۹۰ افرادی که با آنها سروکار دارند را آلوده می کنند.
در مطالعاتی در سال ۲۰۰۹ میلادیEnviromental Health perspective نشان داد که BPA ترشح هورمون Adiponectin که در کنترل قند خون دخالت دارد را مختل کرده و فرد را مستعد بیماری های گوناگون می کند.
BPA در بدن باعث تغییرات رفتاری، چاقی، دیابت، ناباروری، سرطان و بیماری های قلبی و عروقی می کند و فقط این نیست که روی شخص مؤثر باشد بلکه روی نسل های بعدی نیز تأثیر می گذارد. BPA در جنین باعث عدم رشد کامل سلول های عصبی می شود. BPA باعث تحریک استروژن و تغییرات کلسیم در قلب خصوصأ در خانم ها می شود.
در سپتامبر ۲۰۰۸ کمسیون اروپا از EFSA خواست که پاسخی در مقابل این تحقیقات بدهد که وقتی BPA بالا می رود بیماری های قلبی و دیابت زیاد می شود ولی متأسفانه EFSA هیچ جوابی به کمیسیون اروپا نداد چون جوابی نداشت.
پیوند بین مولکولهای بیس فنل A محکم نیست و در نتیجه خیلی راحت در آب و شیر پخش می شود. محققین نشان دادند که درصد BPA در آب های شور نسبت به آب های شیرین بیشتر است که حتی با بخار و استرلیزه کردن آب BPA دفع نمی شود. این آلودگی روی ماهی ها هم اثر کرده و آنها نمی توانند جنس مذکر و مؤنث شان را تشخیص بدهند و از نظر جنسی روی ماهی ها اثر نامطلوبی دارد
طراحي و ساخت قالبهاي تزريق پلاستيك از از جمله فعاليتهاي صنعتي مي باشد كه اقدام به آن نيازمند يك بررسي اصولي و سيستماتيك مي باشد كه به وسيله آن بتوان در حداقل زمان ممكن با صرف يك هزينه معقول اقدام به طراحي و ساخت قالب نمود. در بيشتر قالبسازي هاي صنايع كوچك كشور هنوز روش طراحي سنتي حاكم بوده و با توجه به وجود، سخت افزار و نرم افزارهاي حرفه اي در زمينه طراحي و قالب سازي كمتر از آن بهره برداري مي شود. رشد روز افزون صنايع در دنيا و ايجاد رقابت شديد در عرصه توليد، لزوم بكار گيري از دانش و فناوري هاي نوين را در عرصه تجارت جهاني طلب مي كند. در اين مسير اگر در خواب غفلت فرو رفته و سعي در كاهش شكاف علمي و تكنولوژيك خود با دانش و فنااوري دنيا نداشته باشيم در آينده اي نزديك اختلاف موجود به مقدار قابل توجه اي خواهد رسيد كه امكان جبران آن بسيار سخت مي باشد.
صنايع توليدي صبوري با بكار گيري چهار نرم افزار قدرتمند Mechanical desktop ،Edge cam ، Power mill ، Mold flow در مراحل مختلف طراحي ، ساخت .و ارزيابي قالب در كنار بكار گيري ماشينهاي CNC سعي در كاهش فاصله خود با صنعت روز دنيا در زمبينه ساخت قالب تزريق پلاستيك دارد. كليه فرايند طراحي و ساخت قالب به وسيله نرم افزارMS Project در مراحل مختلف كنترل مي شود. قالب ساخته شده قبل از آخرين مرحله يعني آبكاري و سخت كاري، به وسيله دستگاه تست قالب مورد بررسي دقيق قرار مي گيرد. كاربرد سيستماتيك ابزارهاي مهندسي صنايع و مهندسي مكانيك موجب بالا رفتن ضريب اطمينان در طراحي و ساخت قالب هاي تزريق پلاستيك شده است كه با بكارگيري آن مي توان در يك زمان مشخص با صرف هزينه اي بهينه و حداقل وجود ضايعات ممكن قالبهاي مورد نظر را ساخت.