دسته بندی الکتروپمپ ها
الکتروپمپ ها دسته ای مهم از تجهیزات اتوماسیون صنعتی هستند که از آنها برای انتقال سیالات در فاز مایع استفاده می شود. بر حسب نوع و ویسکوزیته سیال، قابلیت خورندگی سیال، درصد و ابعاد اجزای معلق جامد، میزان دبی مورد انتظار در خروجی، هد انتقال سیال، دمای سیال و بسیاری از فاکتور های مختلف از انواع مختلفی پمپ نیز استفاده می شود. دسته بندی های مختلفی که برای الکتروپمپ ها ارائه می شود گاهی بصورت مهندسی بر حسب نوع و مکانیزم عملکرد پمپ و در برخی موارد مطابق با نوع جریان سیال صورت می پذیرد. در کل الکتروپمپ ها می می توان در دسته های اصلی به قرار زیر دسته بندی نمود.
- پمپ سانتریفیوژ یا گریز از مرکز : پر مصرف ترین نوع پمپ های صنعتی هستند که از یک پروانه دوار در محفظه هوزینگ استفاده می کنند که گردش این پروانه یا ایمپلر به سیال مایع افزایش سرعت داده و آن را به سمت خروجی با سرعت بالایی هدایت می کند. این سرعت در خروجی و در دیفیوزر شکسته شده و به فشار تبدیل می شود. پمپ های گریز از مرکز در دسته پمپ هایی با دبی جریان سیال خروجی بالا اما اغلب با هد و ارتفاع متوسط هستند. علاوه بر این به جز پمپ های سانتریفیوژی که از پروانه های لاستیکی استفاده می کنند مانند پمپ های دریایی باقی نمونه ها از این دسته الکتروپمپ Self-priming نیستند بدین معنا که قابلیت مکش اولیه سیال را از مخزن داشته و نیاز به مدیای اولیه دارند. بسیاری از انواع پمپ از نوع پمپ های گریز از مرکز نیز تولید می شوند که می توان به پمپ اسید، پمپ های پلیمری، پمپ استیل، پمپ های طبقاتی اشاره نمود.
- پمپ پیستونی : یکی از قدرتمند ترین نوع الکتروپمپ ها پمپ های پیستونی هستند که قابلیت بسیار بالایی در انتقال سیال به هد بالا دارند. پمپ های پیستونی اغلب متصل به یک موتور احتراق داخلی عمل کرده و از یک پیستون در یک سیلندر که در یک مرحله فرایند مکش و در مرحله بعد فرایند پمپاژ را انجام می دهد استفاده می کنند. پمپ های پیستونی دبی جریان متوسط ایجاد کرده و تنها قابلیت پمپاژ سیالاتی را دارند که فقد ذرات جامد معلق هستند. از مهمترین مشخصات مثبت پمپ های پیستونی قابلیت پمپاژ سیالات فوق ویسکوز است.
- پمپ های دنده ای : در واقع از یک دنده در داخل یک هوزینگ تولید شده اند که با گردش دنده در هر سیکل میزان مشخصی سیال بین دنده ها محبوس و در طرف دیگر پمپاژ می شود. پمپ های دنده ای دارای حجم دبی جریان خروجی محدودی هستند اما دقت در انتقال بالایی داشته در مواردی مورد استفاده قرار می گیرند که میزان مشخصی از سیال می بایست پمپاژ شود. از پمپ های دنده ای بعنوان فیول پمپ یا پمپ سوخت در سوخت رسانی موتور های احتراق داخلی به سبب دقت در میزان سوخت استفاده می شود.
- پمپ دیافراگمی: یکی از انواع الکتروپمپ ها با قابلیت های بسیار بالا می باشد. پمپ دیافراگمی بصورت پنوماتیک با نیروی باد و بصورت متصل به کمپرسور عمل می کند و قابلیت انتقال سیالات با ویسکوزیته بالا، دارای ذرات جامد معلق و تا ارتفاع بسیار بالایی هستند. پمپ های دیافراگمی هم با بدنه استیل و هم با بدنه پلیمری که قابلیت انتقال سیالات با خورندگی بالا را دارند تولید می شوند.
البته دسته بندی الکتروپمپ ها محدود به موارد یاد شده در بالا نبوده و انواع مختلف دیگری از پمپ از جمله دوزینگ پمپ ها، پمپ های سرکولاتور، لوب پمپ ها و ... در صنایع بصورت خاص تر مورد استفاده قرار می گیرند. اغلب انواع پمپ آب و لجن کش ها از نوع پمپ های گریز از مرکز که فراوانی و انواع مختلفی دارند تولید می شوند.