قلاویز
قلاویز و حدیده چیست؟
قلاویز و حدیده ابزاری برای تراش دندههای پیچ بر روی موادی مانند فلز، چوب و پلاستیک هستند.
قلاویز برای دنده کردن داخل استوانهها مهره بکار میرود در حالیکه حدیده سطوح بیرونی استوانه را دنده میکند. فرایند تراشیدن با قلاویز، را قلاویزکاری و فرایند تراشیدن دندههای پیچ با حدیده را رزوهتراشی یا پیچتراشی میگویند.
به هنگام رزوهتراشی و قلاویزکاری باید نکات زیر را بکار بست:
۱- در هر دور که ابزار بهطرف راست میچرخد نیم دور آن را بطرف چپ بگردانید تا برادههای جدا شده از بین لبههای برنده آزاد گردد.
۲- اعمال نیروی زیاد باعث شکستن ابزار، خراب شدن قطعه کار و ناصاف شدن دندهها میشود.
۳- در موقع دنده کردن قطعات فولادی بهتر است روغن به ابزار بزنند.
۴- برای دنده کردن قطعات آلومینیمی زدن نفت بهتر است.
۵- برای دنده کردن برنج یا چدن هیچگونه روغن بکار نبرید. فقط در ابعاد کوچک
دوستان سلام3
قلاویززنی دستی تقریبا در دنیا منسوخ شده است. علت هم سرعت و راندمان پائین و عدم صرفه اقتصادی ست. قلاویززنی دستی از نظر کارشناسان ماشین ابزار مانند اره کاری دستی ست، درحالیکه دستگاه قلاویززنی اتوماتیک راندمان و اطمینان از کیفیت را بالا میبرد.
موضوع اصلی در استانداردسازی فرآیندها و تضمین کیفیت، اتوماسیون است. دستگاه قلاویززنی اتوماتیک سه مرحله ی دستی را به یک مرحله کاهش میدهد.
در یک تحقیق میدانی مشخص شد بیش از 50 قلاویزهای اشتباه توسط پرسنل مخفی میشوند و بعد روی کار مشکل ساز خواهند شد. این معضل با قلاویزکاری اتوماتیک رفع میگردد.
قلاويز زني اتوماتيك دو نوع است. پنوماتيك بادي و الكترونيك برقي
.
- در مكانهايي كه دسترسي به هواي فشرده وكمپرسور باد آسان است قلاويزكاري بادي توصيه ميشود. چون ارزانتر و سريعتر بوده و استهلاك كمتري دارد.
.
- در صنايعي كه دسترسي به هواي فشرده مشكل است، از قلاويزرن هاي برقي استفاده ميگردد.
پیچکردن از روشهای موقتی اتصال قطعات به یکدیگر است. برای رزوهکردن پیچ معمولا”از ماشینتراش استفاده میکنند. اما در کارگاه میتوان این عمل را با استفاده از قلاویز و حدیده انجام داد.
قلاویز ابزاری است که رزوه داخلی ایجاد میکند. قلاویز را از فولاد تندبر میسازند. قلاویز تنهای دارد که ته آن چهارگوش است و دستهقلاویز آن را میگیرد. تنه قلاویز از بخش رزوهتراش آن باریکتر است. قلاویز چهار ردیف رزوه یا دندانه برنده دارد، که برای ایجاد رزوهای به شکل خاص، تراشیده شدهاند. این دندانهها عمل رزوهتراشی را انجام میدهند. شیارهای بین لبههای برنده را خیاره مینامند. خیارهها به براده تراشیده شده راه میدهند که از سوراخ بیرون بیاید.
روغن تراشکاری آب صابون نیز از همین راه به قطعهکار میرسد. هر دست قلاویز از سه قلاویز تشکیل میشود در اولین قلاویز تقریبا”۲/۳ طول قسمت رزوهتراش، شکل مخروطی دارد. این قلاویز را پیشرو مینامند. در قلاویز دوم ۱/۳ طول قسمت رزوهتراش، مخروطی است و آن را وسطرو مینامند. این قلاویز پس از قلاویز اول به کار میرود. قلاویز سوم که پسرو نام دارد، صاف است اما پخ کوچکی دارد تا بتواند درست وارد سوراخ شود، این قلاویز را پس از قلاویز وسطرو، برای رزوهکردن سوراخهایکور به کارمیبرند.
قلاویزکاری:
تراشیدن رزوههای داخلی با دست را قلاویزکاری مینامند. این عمل به ترتیب زیر انجام میشود.
۱٫ با مته سوراخی ایجاد کنید که قطر آن با قطر مغزه قلاویز برابر باشد.
۲٫ قطعهکار را محکم به گیره ببندید.
۳٫ اولین قلاویز را در دستهقلاویز جا بزنید.
۴٫ قلاویز را در امتداد قائم وارد سوراخ کنید و آن را در جهت حرکت عقربههای ساعت بچرخانید تا رزوهتراشی شروع شود.
5. قلاویز را در حدود ۱/۴ دور در خلاف جهت حرکت عقربههایساعت بچرخانید تا سوفالهها خرد شود.
۶٫ از طریق خیارهها آب صابون وارد سوراخ کنید تا رزوهتراشی آسانتر شود و برادههاشسته شوند.
۷٫ عمل ۵ را تکرار کنید تا وقتی تمام طول دندانهدار قلاویز از سود اگر سوراخ راه به در است.
۸٫ این عملیات را با استفاده از قلاویزهای وسطرو و پسرو تکرار کنید.